Drage kolegice i kolege,

Povjerenstvo  za očuvanje i unapređenje  kvalitete života osoba s epilepsijom Grada Zagreba osnovano je 2013. godine.

U sadašnjem sastavu, sa predsjednicom akademkinjom Vidom Demarin Povjerenstvo radi od 2014. godine.

Cilj je bio izraditi i provoditi Program kontinuirane edukacije o epilepsiji  za sve dječje vrtiće, te osnovne i srednje škole na području grada Zagreba.

Svrha je bolje upoznavanje epilepsije kao bolesti koja najčešće zahtjeva cjeloživotno liječenje, te uklanjanja svih predrasuda tj. destigmatiziranje bolesti i unapređenje kvalitete života djece/učenika u sustavu obrazovanja oboljelih od epilepsije.

Izvođenje programa započelo je predavanjima 23. veljače 2015. godine i trajat će do konca svibnja 2015. u srednjim školama grada Zagreba.

Više...

THE MOST COMMON NEUROLOGIC DISORDERS IN PAEDIATRIC PRAXIS- LEVELS OF CARE AND GUIDELINES IN PAEDIATRIC NEUROLOGY

Barišić Nina
Hrvatsko društvo za dječju neurologiju HLZ-a,
Klinika za pedijatriju,KBC Zagreb, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, email Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Bolesnici s neurološkom  problematikom  čine  gotovo trećinu  ukupnog broja svih pregleda u pedijatrijskim ambulantama.

Cilj. Poboljšanje kvalitete  zbrinjavanja  neuroloških bolesnika u pedijatrijskoj praksi , te usklađivanje organizacije i funkcioniranja neuropedijatrijske službe na europskoj razini.

Metoda. Prema međunarodno prihvaćenim propisima  prvu razinu zbrinjavanja u pedijatrijskoj neurologiji čini primarna zdravstvena  zaštita odnosno pedijatri  i liječnici opće medicine. Druga razina zbrinjavanja obuhvaća  dijagnostiku  i liječenje cerebralne paralize, epilepsije, i glavobolja . Treća razina zbrinjavanja su neuromuskularne i neurometaboličke bolesti, tumori mozga, i neurološke bolesti koje zahtijevaju neurokirurško liječenje. Četvrta razina zbrinjavanja obuhvaća  neurokirurško liječenje epilepsija.

Vizitacija  komisije Europskog društva za pedijatrijsku neurologiju, provedena u ožujku 2013. u cilju  evaluacije edukacije i programa subspecijalizacije, te procjene kvalitete neuropedijatrijske službe, ukazuje na nekoliko problema u odvijanju neuropedijatrijske službe.

Rezultati. Jedan od najvećih problema u organizaciji neuropedijatrijske službe  predstavlja preopterećenost polikliničkih ambulanti, odjela/zavoda sa tercijarnom razinom zbrinjavanja  zbog nedovoljne definiranosti  razina zbrinjavanja i nedovoljno prihvaćanje kriterija odnosno postupnika  za zbrinjavanje  najčešće neuropedijatrijske  kazuistike. Preopterećenost subspecijalista pedijatrijskih neurologa  onemogućuje adekvatnu kliničku obradu rezultirajući ili u pretjeranoj tj nepotrebnoj obradi a ipak najčešće u nedostatnom objašnjenju i  nezadovoljstvu roditelja iz čega rezultiraju  prečesti  (učestali) ponovni  (neplanirani ) prijemi  u ustanovu sa  trećom  razinom zbrinjavanja .

Zaključak . Osnovni  preduvjeti poboljšanja funkcioniranja  neuropedijatrijske službe su 1. definiranje razina zbrinjavanja te  kriterija za upućivanje bolesnika iz prve u više razine zbrinjavanja, 2.  primjena i zanavljanje postupnika za dijagnostiku i liječenje najčešće neurološke problematike u pedijatriji 3. produljenje  predviđenog  vremena  za  pregled  i dijagnostičke pretrage u neuropedijatriji.

Ključne riječi:  razine zbrinjavanja, pedijatrijska neurologija, praksa, smjernice

 

Više...

subota, 29. studenog 2014. / Saturday, 29th November 2014

Hrvatski liječnički zbor, Šubićeva 9, Zagreb

Attachments:
Download this file (Sindrom Dravet.pdf)Program[DRAVET SINDROM]292 Kb

Duchenneova mišićna distrofija je jedna od najčešćih i najtežih nasljednih neuromišićnih bolesti. U suradnji s udrugama bolesnika oboljelih od Duchenneove mišićne distrofije i svjetskim stručnjacima ostvarene su smjernice o skrbi, registri bolesnika te su pokrenuta brojna klinička ispitivanja.

Ipak, mnogi oboljeli od Duchenneove mišićne distrofije diljem svijeta još uvijek nemaju pristup odgovarajućoj suvremenoj skrbi. Također, potrebno je provoditi više kliničkih i znanstvenih istraživanja s ciljem razvoja liječenja ove teške bolesti. Svjesnost o ovoj bolesti na globalnoj razini je presudna za ostvarenje tih ciljeva. Zato udruge oboljelih s pet kontinenata žele skrenuti pažnju svjetske javnosti na ovu bolest i njezin utjecaj na pacijente, njihove obitelji i njegovatelje.

Kako bi se to postiglo 7. rujna biti će organizirana događanja i aktivnosti diljem svijeta potaknuti od strane europske inicijative Translational Research in Europe - Assessment and Treatment of Neuromuscular diseases (TREAT- NMD) koju čine europski centri izvrsnosti s ciljem istraživanja, unapređenja dijagnostike, zbrinjavanja i liječenja bolesnika koji boluju od  neuromuskularnih bolesti. Na web stranici www.worldduchenneawarenessday.org nalazi se video zapis "Mnogo lica Duchenneove bolesti" koji ističe mnoge izazove i tjelesno oštećenje s kojima se oboljeli od Duchenneove bolesti  svakodnevno suočavaju ali i ističe njihovu želju da u najvećoj mogućoj mjeri aktivno sudjeluju u svim aspektima života.

Glavna poruka kampanje je da svim pacijentima oboljelima od Duchenneove bolesti treba omogućiti odgovarajuće prikladno i kvalitetno zbrinjavanje te u budućnosti i etiološko liječenje bolesti.

(pripremila  prof.Nina Barišić prema Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

Više članaka...

Stranica 1 od 2

Početak
«
1
Prigodna prodaja 
u tijeku
Cijena 700 kn, samo u
prodavaonici Medicinske
naklade u Vlaskoj 90, Zagreb